tiistai 14. syyskuuta 2010

Alberto Orso suosittelee: Brouwerij De Prael, Amsterdam

Olemme Olivian kanssa aiemmilla matkoillamme vierailleet mm. Carlsbergin panimolla Kööpenhaminassa ja Guinnessin panimolla Dublinissa, joten kun Olivia huomasi matkaoppaasta, että aivan Amsterdamin keskustassa sijaitseva pienpanimo De Prael järjesti kiertokäyntejä, päätimme oitis ottaa tilaisuudesta vaarin. De Prael löytyikin helposti punaisten lyhtyjen alueen laitamilta osoitteesta Oudezijds Voorburgwal 30.



Panimon tilat levittäytyvät kanavan varressa olevan rakennusvanhuksen kolmeen kerrokseen. Varsinainen oluen paneminen tapahtuu rakennuksen kahdessa ylimmässä kerroksessa, ja katutasosta puolestaan löytyvät käymisastiat, pullottamo sekä panimon pieni myymälä. Oluita ei harmi kyllä pääse maistelemaan itse panimon tiloissa, mutta tilanteen voi korjata kulman takaa osoitteesta Warmoestraat 15 löytyvässä panimon omassa oluthuoneessa. De Praelin oluita on saatavana myös useista kuppiloista ja pubeista ympäri Hollantia.

Panimo vaikutti varsin viehättävältä ja kiinnostavalta jo ulkoapäin - eipä olisi itselleni tullut mieleen perustaa panimoa kerrostaloon keskelle kaupunkia - eikä vaikutelma pettänyt sisälle päästyämmekään. Kävi nimittäin varsin pian selväksi, että panimon työntekijät ovat aivan ylivetoa porukkaa. Kysyimme mahdollisuudesta päästä kiertokäynnille, ja sellainen järjestettiin varta vasten meille kahdelle nallelle välittömästi.

Tutustuimme ensiksi alakerrassa oleviin käymisastioihin sekä pullottamoon. Etikettien liimaamisesta vastannut joviaali nuorimies antoi minulle jopa matkamuistoksi käyttämättömän etiketin työn alla olleesta erästä.

Pullottamosta kiipesimme ylimpään kerrokseen kuulemaan seikkaperäistä esitystä panimon käyttämistä maltaista sekä niiden käsittelystä vierteen valmistusta varten. Kuulimme myös, että panimolla oli ollut aiemmin myös kissa pitämässä maltaalle persot hiiret loitolla, mutta kaupungin terveystarkastaja oli sittemmin määrännyt kissan evakkoon. Merkillistä tiukkapipoisuutta - kyllähän nyt kunnon panimossa kisu pitää olla!



Seuraavaksi olikin sitten vuorossa panimon sydän - mahtavat kiiltävät saksalaisvalmisteiset mäskäysastiat. Päivän vierre-erä oli juuri saatu valmiiksi, joten ilmassa leijui houkutteleva maltaan tuoksu.



Laskeuduttuamme takaisin katutasolle minun oli vielä aivan pakko saada poseerata käymistankkien kanssa valokuvaa varten:



Kehuimme oppaallemme kovasti panimon rentoa ja kotoisaa meininkiä sekä sitä, miten työntekijät oikeasti tuntuivat olevan innoissaan ja ylpeitä työstään. Opas kertoi, että tähän on mitä ilmeisin syy: melkein kaikki De Praelin 60 työntekijää ovat mielenterveyskuntoutujia, joille työskentely panimossa on mainio tapa päästä kiinni takaisin normaaliin arkeen ja työelämään kenties pitkäaikaisenkin sairauden jälkeen. Olimme tästä tiedosta vallan yllättyneitä mutta yhtä kaikki erittäin iloisia henkilökunnan puolesta. Tällainen järjestely on mitä ilmeisimmin varsin toimiva, sillä en muista millään työpaikalla kohdanneeni niin asialleen omistautunutta ja iloista työyhteisöä kuin De Praelissa. Eikä yritys ilmeisesti toimi yhtään hullummin taloudellisestikaan, päätellen panimon työn alla olleesta laajennuksesta.

Ostin tietenkin panimon myymälästä mukaan pienen valikoiman oluita kotiin vietäväksi:



De Praelin oluet ovat melko happamia, ja useat niistä ovat erittäin voimakkaita ja alkoholipitoisia. Hauska yksityiskohta ovat oluiden nimet, sillä juomat on nimetty suosittujen hollantilaisten levenslied-laulajien mukaan. Kyllä näitä kelpaa suositella - proost!



Approved by Alberto Orso: Brouwerij De Prael, Amsterdam

On our holiday trips I have quite often visited famous breweries like Carlsberg in Copenhagen or Guinness in dublin with my wife Olivia. So, when Olivia read from the travel guide that a micro-brewery De Prael in the heart of Amsterdam offers guided tours, we just had to take advantage of the opportunity. We found De Prael easily on the edge of Amsterdam's red light district at Oudezijds Voorburgwal 30.

The brewing house occupies all three floors of an old building standing just on the bank of a canal. The actual brewing takes place on the two upper floors where as the street level is reserved for fermenting and bottling facilities and a small shop. Unfortunately they don't have licence to allow tasting of the beer at the brewery itself but this is easily helped at their own tasting room just around the corner at Warmoestraat 15. The beers of De Prael are also available on off-license bars and pubs around the Netherlands.

The brewery appeared rather cozy and interesting place from outside - it would never occure to me to run a brewery in a multi-storey building on a hectic downtown area - and this first impression was further confirmed while we got inside. It very soon became evident that the staff were very nice folks indeed. When we asked the opportunity to have guided tour, they immediately arranged one just for the two of us!

First we got to see the fermentation tanks and the bottling line. The jovial young fellow who was working with the stickers even presented me with one as a souvenir. From the bottling department we proceeded by climbing to the top floor to learn about the different kind of malts used for De Prael beers. We also heard that they used to have a cat there to keep the malt-loving mice away but then the sanitary inspector ordered it to be removed from the premises. I strongly disagree with such a resolution - every brewery should have the right to have their own cat!

The next stop was the heart of the brewery - the shiny German made mashing vessels. What a glorious sight. And smell, as they had just completed the day's mashing process. As we descended back to the street level, we stopped again by the fermentation tanks as I wanted to be photographed with them.

When we praised the easy-going, laid-back but still enthusiastic attitude of the employees who also seemed to be very proud of the beer they were brewing, our guide told us that there is a very good reason for that: almost all 60 workers have a history of problems with their mental health and working at the brewery is part of their recovering process that helps them to get their lives back on the tracks again and provides the stepping stones for returning to the work as well. We were quite surprised to hear this but nonetheless very happy for these people. Apparently this arrangement work extremely well as I have never seen so committed and happy community in a work place ever before. And it seems to be also economically fruitful as they were building an extension wing to the brewery on their backyard.

Of course I had to also buy a small sample of beers to be taken home. The De Prael beers are rather bitter tasting and many of them are very strong. An interesting catch are the names of the beers - they are all named after famous Dutch levenslied singers. Definitely worth approving - proost!

Ei kommentteja: