lauantai 17. heinäkuuta 2010

Saaristolaistäkyjä

Viime viikolla lomailimme Turun saaristossa ja tulihan siinä matkan varrella välillä vähän syötyäkin. Ehdottomasti paras seisovapöytä löytyi meren rannalta Vuosnaisista, missä Boris & Maris tarjoilivat tällaisia aivan uskomattomattoman maukkaita kalaherkkuja:



Marinoitujen kasvisten ja tavallisen graavikalan lisäksi lautasilta löytyy mm. sitruunaista ahventa, sinappisilliä, homejuustohaukea sekä parmesaanilohta.

Houtskarissa Näsbyn vierassatamasta löytyi puolestaan GrillCafé Skagen, joka mainostaa tarjoavansa saariston parhaat hampurilaiset, ja olivathan ne kieltämättä erinomaisia. Oma hampparini oli tavanomaisempi perusmalli pekonilla ja homejuustolla...



...kun taas Olivian valitsemassa Skagen-hampurilaisessa oli pihvi korvattu kekseliäästi katkaravuilla:



Nauvossa yöpaikkamme Gammelgårdin vanha tupakeittiö oli muutettu mainioksi kesäpizzeriaksi, jossa pizzat paistetaan vanhassa puu-uunissa. Kyseessä ei tosin ole aito italialaismallinen puu-uuni, forno al legna, mutta ihan maistuvaa jälkeä tälläkin uunivanhuksella saatiin aikaiseksi. Oma pizzani tosin olisi voinut viettää tovin pidempään uunin lämmössä:




Olivian pizza sen sijaan oli ehtinyt ruskettua kauniisti joka puolelta:



Nauvon satamassa oli myös pieni Hanko Sushin koju, jonka antimilla päätimme matkamme merellisissä merkeissä:



Saaristolaisteemaa piti tietysti jatkaa vielä kotona. Ihastuimme matkalla maistelemiimme katkarapu-salaatteihin ja -tahnoihin niin paljon, että kotona piti valmistaa vastaavaa itse. Reseptimme muotoutui varsin yksinkertaiseksi: sekoita pieniä katkarapuja valkosipulituorejuustoon ja lisää tuoretta tilliä. Tämä maistuu aivan taivaalliselta graavilohen kanssa tumman saaristolaisleivän tai täysjyväruisleivän päällä, kuten kuvasta näkyy:



Hoppas att det smakar!



The archipelago baits

Last week we vacationed in the archipelago around the south-west coast of Finland. Here are a few recollections and notes about notable dining places.

The best lunch buffest was served at Boris & Maris in Vuosnainen. They had all kinds of tasty fish specialities like perch with lemon, mustard herring, pike with blue cheese and salmon alla parmigiano.

GrillCafé Skagen in Näsby, Houtskari advertises that they have the best hamburgers in the whole archipelago. It may be that the claim is not far from the truth, the burgers were very good indeed. I have a traditional model with bacon and blue cheese while Olivia teased herself with Skagenburger with shrimps instead of beef.

In Nauvo we lodged at Gammelgård where they have turned the old farmhouse kitchen as a pizzeria. They are baking the pizzas in the old wood-oven and the outcomes are very tasty indeed (even if the oven is not proper Italian-like forno al legna). In the harbour of Nauvo there is also a small stand of Hanko Sushi that served us nice sushi portions before we had to head back home.

At home we had to carry on with the archipelago theme, of course. We had tasted many delicious shrimp salads and pastes on our trip so we wanted to try out something similar on our own. Our recipe turned out to be rather simple: mix the shrimps with cream cheese, garlic and fresh dill. It will make a great dressing for rye bread and salmon.

Ei kommentteja: