keskiviikko 28. heinäkuuta 2010

Englantilainen aamiainen

Tänä kesänä on tullut syötyä englantilaista aamiaista sen verran usein, että lienee jo korkea aika käsitellä kyseistä ateriakokonaisuutta täällä blogissakin.

Aitoa englantilaista aamiaista varten tarvitaan annosta kohti:

2 siivua englantilaista pekonia
1 sianlihamakkara
1 kananmuna
1 herkkusieni
Puolikas tomaatti
Valkoisia papuja tomaattikastikkeessa

On olemassa varmasti useitakin kilpailevia näkemyksiä siitä, miten englantilainen aamiainen tulisi oikeaoppisesti valmistaa, mutta tyydytään tällä kertaa omaan ohjeeseeni ja aloitetaan lämmittämällä pavut ja tomaattikastike kattilassa.



Seuraavaksi laitetaan pannulle (tai parilalle) paistumaan tomaatinpuolikkaat ja herkkusienet...



...ja toiselle pannulle makkarat. Oma suosikkini aamiaismakkaraksi olisi tietenkin cumberlandinmakkara, mutta koska sitä ei Suomesta kovin helposti saa, täytyy useimmiten tyytyä johonkin muuhun sianlihasta valmistettuun mausteiseen makkaraan, kuten bratwurstiin.



Kun makkarat ovat hieman kypsyneet, lisätään pannulle pekonisiivut. Mikäli vain mahdollista, käytä porsaanseläkkeestä leikattua vähärasvaisempaa englantilaistyylistä pekonia - siitä Suomessa yleisesti myytävästä rasvaisesta amerikanpekonista tulee vain paha mieli.



Kun tomaatti, herkkusieni, makkara ja pekoni alkavat olla valmiita, katkaise virta kasvispannulta ja nosta makkarat ja pekonit sille hetkeksi lämpimään odottamaan. Paista kananmunista nopeasti häränsilmät pekonista jääneessä rasvassa.



Ladotaan kanamuna, makkara, pekoni, tomaatti, herkkusieni sekä pavut lautaselle ja tarjoillaan paahtoleivän kera. Paahtoleivän päälle sipaistaan tietenkin rasvaa tai marmeladia ja ruokajuomaksi nautitaan teetä tai kahvia.



Eihän tämä tietenkään mitenkään erityisen terveellinen aamupala ole, mutta nälkä kyllä pysyy tällä loitolla kello viiden teehen saakka...



English breakfast

I have been enjoying so many English breakfasts this summer that it is high time to have a dedicated blog entry about it here as well.

For one portion of real English breakfast you need:

2 rashers of back bacon
1 sausage
1 egg
1 champignon mushroom
Half a tomato
White beans in tomato sauce

Apparently there are many competing instructions on how to prepare the English breakfast "correctly" but let's stick with mine this time and let's start by warming up the beans and tomato sauce in a pot. Fry the tomatoes and champignons on one pan while frying the sausages on other. Cumberland sausages would be my favorite ones for this purpose but as they are difficult to find here in Finland, any spicy pork sausage (like bratwurst) should do. When the sausages have got some color, add bacon to the same pan with them. Make sure to use real English back bacon - the American one just makes you angry.

When tomatoes, mushrooms, sausages and bacon are just about ready, turn off the heat for the pan with vegetables and move sausages and bacon there. Fry eggs quickly on the pan with the fat left from the bacon. Put the egg, sausage, bacon, tomato, champignon and beans on the plate and serve with a toast, marmelade and tea or coffee.

English breakfast may not be the healtiest one around but it sure keeps you going until the five o'clock tea...

1 kommentti:

mummo-orso kirjoitti...

Myönnettäköön, että linjoistansa tarkkaa huolta pitävä haukkoi ensin kauhuissaan henkeä. Mutta tallusteltuaan pitkälle iltapäivään ja heitettyään kolesterolipillerin ääntä kohti, oli lopulta ihan tyytyväinen aamiaisvalintaansa. Niin ja kotonahan voikin taas tilannetta korjata kaurapuurolla...