sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Salaattia omenasta ja purjosta

Vaimoni Olivia jaksaa usein ihmetellä sitä, miksei kaltaiseni herkkusuu pidä makean ja suolaisen yhdistelmästä. Muutamia poikkeuksia kuitenkin on, ja esittelenkin tässä nyt yhden sellaisen ohjeen variaatioineen: omena-purjo-salaatti. Kuten nimi jo kertoo, salaatin kaksi keskeistä ainesta ovat omena ja purjo. Molemmissa on omanlaisensa voimakas maku, joka kestää hyvin myös muiden voimakkaiden makujen läsnäolon. Tämän vuoksi niiden ympärille voi rakennella hyvinkin monenlaisia salaattikokonaisuuksia.

Aloita pilkkomalla kuoritut omenat ja purjo astiaan.



Tämän jälkeen salaatin voi täydentää oikeastaan melkein millä vain: erilaisilla vihersalaateilla, kurkulla, tomaatilla, paprikalla, oliiveilla, jne. Mikäli haluat salaatista ruokaisamman, lisää kinkkua, riisiä tai pastaa. Sekaan voi laittaa myös voimakkaan makuista juustoa, ja todellisen nautiskelijan valinta on tietenkin jokin sopiva homejuusto.



Ylläoleva riisillä ja suolakurkulla jatkettu salaatti sopii erinomaisesti lisäkkeeksi esimerkiksi mausteisille lihapullille homejuustodippikastikkeen kera:



Saman idean hieman miedompi variaatio riisillä ja tavallisella kurkulla kelpaa taas puolestaan kaveriksi vaikkapa kalalle. Kermaviilistä sitruunalla, pippurilla, persiljalla, tillillä ja aromisuolalla maustamalla valmistettu kastike kuuluu tietysti asiaan:



Kannattaa pitää resepti mielessä alkavaa grillauskautta silmällä pitäen tai kun kaipaat vähän tukevampaa evässalaattia.



Salad from apples and leeks

My wife Olivia often wonders how an epicure like myself doesn't like the mix of sweet and salty. There are, however, a few exceptions to this otherwise valid rule and I am now going to reveal one such recipe with variations: apple and leek salad. As you probably already figured out, its main ingredients are apples and leeks. Both of these have a very distinct flavor that can stand very well alongside with other stronger tastes. Therefore one can build many different kinds of salads on them.

Always start by chopping the peeled apples and leeks together. From there on, you can actually complete the salad with almost anything: lettuce, cucumber, tomatoes, bell peppers, olives, etc. If you are looking for a bit more substantial salad, you can add ham, rice or pasta. You can also use some strong tasting cheeses and the choice for a connoisseur will be some suitable blue cheese, of course.

Above you can see a few ideas for complete meals. First one is the salad augmented with rice and pickled cucumber, served with spicy meat balls and blue cheese sauce. The other is a bit milder version with rice and cucumber accompying breaded fish and sauce made of sour cream (seasoned with lemon juice, pepper, dill, parsley and some aromatic salt).

I guess this one is also worth to remember for the coming BBQ season...

Ei kommentteja: