torstai 6. toukokuuta 2010

Lakkovahti, osa 1: Gratinoitu kasvispasta säilykkeistä

Elintarvikealan lakon vuoksi tuoreet elintarvikkeet ovat kaupoissa vähenemään päin. Lakon mahdollinen pitkittyminen olisi tietenkin kovin valitettavaa näin herkuttelijan mielestä, mutta toisaalta tilanne heittää oikeastaan haasteen, johon lienee pakko tarttua. Olen päättänyt perustaa lakon ajaksi tänne blogiini lakkovahdin aikomuksenani kehittää ja esitellä mahdollisimman herkullisia kuivamuonasta, säilykkeistä ja hätävaraksi hankitusta pastasta ja riisistä valmistettuja ruokia. Koska lakosta huolimatta kasviksia ja maitotuotteita on saatavilla, katson, että myös niitä on lupa käyttää hillitysti.

Ensimmäisen lakkovahti-reseptin vedin ns. hihasta. Tutkittuani kaappimme ja kellarimme päädyin valmistamaan gratinoitua kasvispastaa.



Käyttämäni tarveaineet olivat seuraavat:

Säilykepaprikaa
Säilykeoliiveja
Sipuli
Tomaattipuretta
Homejuustoa
Juustoraastetta gratinointia varten
Pastaa

Valitsin tällä kertaa pastaksi tavallisen makaronin, koska sitä nyt sattui kaapistamme eniten löytymään.



Laita pasta kiehumaan. Kaada pannulle tilkkanen öljyä ja hienonna sipulit paistumaan. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää pannulle säilykepaprikaa ja oliiveja sekä vedellä laimennettu tomaattipure. Tomaattipuretta kannattaa muuten laittaa reilusti enemmän, kuin mitä kuvassa näkyy - jouduin sitä itsekin lisäämään vielä myöhemmässä vaiheessa.



Lisää makaronit ja homejuusto. Älä laita kaikkea juustoa kerralla, vaan maista välillä ja lisää juustoa ja tarvittaessa laimennettua tomaattipuretta niin, että lopputulos on mehukas. Sekoittele huolellisesti, jotta juusto sulaa tasaisesti. Kun maku ja koostumus ovat kohdallaan, annostele paistos vuokaan.



Ripottele juustoraaste paistoksen pinnalle ja käytä n. 150°:ssa uunissa juuri sen aikaa, että juustoraaste on sulanut.



Pari huomiota: Oma koeversioni jäi hieman kuivaksi - koska paistos joka tapauksessa kuivahtaa uunissa, kannattaa siitä tehdä lähtöönsä riittävän mehukas. Minulla ei myöskään ollut gratinointia varten käytössä kuin parmesaani-tyyppistä juustoa, joka oli selvästikin liian kuivaa ja voimakasta. Suosittelen siis käyttämään ennemmin pehmeämpää kerma- tai mozzarella-juustoa.



Strikewatch, part 1: Gratinated vegetarian pasta from canned goodies

The Finnish Food Worker's Union started a strike yesterday. This means that the fresh foodstuff will disappear from stores sooner than later. Despite being definetely annoying the strike also - without a doubt - proposes a challenge for a culinary bear like myself. I will try to answer this challenge by establishing a strikewatch for developing and reporting recipes for tasty dishes made out of preserved, dried or canned ingredients, including rice and pasta. As various vegetables and dairy products are available despite the strike, I see that it's ok to use them with moderation as well.

I pulled this first strikewatch recipe completely from my sleeve. I checked our cupboards and ended up preparing gratinated pasta from canned goodies. The ingredients are:

Canned bell peppers
Canned olives
Onion
Tomato extract
Blue cheese
Grated cheese
Pasta (my choice was macaroni)

Cook the pasta. Slice the onion and fry it in a drop of oil on a pan. Add bell peppers, olives and diluted tomato extract. I advice to use more tomato sauce than in the picture above - I had to add more of it later myself. Add pasta and blue cheese. Do not add all cheese at once, but taste first and add it bit by bit. Add more tomato sauce if needed to keep it juicy. Stir well so that the blue cheese gets mixed up evenly. When you think the taste is up to par, measure the stuff into the casserole. Add the grated cheese on top of everything and put it into the oven (about 150°) until the cheese is melting.

A few notes: My test run ended up being a bit dry - as the pasta will dry up in the oven anyway, make sure that you make it juicy enough in the first place. I also had only Parmesan cheese for gratinating and it turned out to be too dry for this purpose. Mozzarella or some more creamy cheese will do better here, I guess.

Ei kommentteja: